hits

En verden uten musikk

Hva slags verden hadde vi hatt om ikke musikk fantes? Om ikke musikk var et lovlig kunstnerisk uttrykk? Det finnes og har tidligere eksistert land i verden der musikk er underlagt sensur. Men, selv da trenger andre musikalske uttrykk enn de som er lovlig, seg frem fra undergrunnen.

Vi mennesker har siden tidenes morgen drevet med musikk og rytmer. Det er forsket en del på dette og flere studier viser at musikk har positiv påvirkning på helsa. Både å høre på og å delta. Selv synger jeg i kor. Noe som også skal være sunt.
I helga som var, deltok jeg på et arrangement på en pub der alle som kom skulle ha med seg plate. En sånn som er laget av vinyl. I utgangspunkt et litt smalt opplegg. Men, det kom mange flere enn de mest dedikerte vinylnerdene, som kom først. Og stemninga var på topp hele kvelden. Musikk må gjerne nytes ute.

Selv har jeg mange opplevelser med musikk alene. Det å kunne høre på favorittmusikken mens man arbeider er noe, er fordelaktig for arbeidslysten. Det har jeg erfart i mange sammenhenger. Husker en gang fader'n skulle ha meg til å plukke groer av potetene i kjelleren. En ordentlig møkkajobb i utgangspunktet. Men, med Walkman og flere kassetter med godlyd, gikk jobben unna nede i kjellermørket. Nylig gjorde jeg unna et større vindusvask-oppdrag utendørs i regnvær, med Herreavdelingens Platesjappe som akkompagnement. Walkmannen er for lengst byttet ut med en mobiltelefon med bl.a. en NRK-app. Jobben gikk unna i rekordfart. Og jeg kom meg ut i friskluft.


Jeg er jo av de som aktivt oppsøker musikken. For enkelte, særlig mennesker på institusjon, må ofte musikken komme til dem. Koret jeg synger i har hatt en runde nå i vår på flere av eldrehjemmene i kommunen. Og når man får betalt i fjes som lyser opp når en gammel sang får demensen til å vike i noen minutter, da er det fint å drive med frivillig arbeid.
Selv er jeg mer opptatt av litt tøffere toner. Tung rock er det jeg hører mest på for tiden. Sweden Rock Festival kan i så måte anbefales. God musikk og godt selskap er utmerket terapi for en sliten kropp. Selv om det vel kan ta litt på fysisk underveis, lever man lenge på minnene. Også her oppholder man seg utendørs.

Så sitt ikke inne og depp i sommervarmen. Kom deg ut og hør på musikk!

Dnort

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Dnort

Dnort

49, Sør-Varanger

Født i tullebukkens tegn i 1969. Pappa til Julianne og mannen til "Fruen". Bor i Kirkenes og jobber på kontor. Musikkoholiker og skriveavhengig. Har blogget siden 2005...

Kategorier

Arkiv