hits

Vinter-OL i doping

Påstand: Russland har blitt avslørt som en nasjon med juksere. Hele greia er styrt av staten og president Putin har lenge vært tungt inne i saken...

Jeg har lenge tenkt at våre naboer i øst neppe er så ille som amerikanerne skal ha det til. Men, det er mest en reaksjon på at USA er så gjennomkorrupt og falskt. Der dopes det også. Men, en statlig styring av det hele er ikke blitt bevist. Og jeg vet etter å ha truffet en mengde russere og amerikanere at det finnes en masse vennlige, morsomme og omtenksomme mennesker på begge sider. Men, det er jo ikke det saken handler om her. I samme OL som Norge etter alle solemerker er i ferd med å sette ny verdensrekord i medaljefangst uten doping, er de beste russerne utestengt pga. statlig finansiet doping. Og nå har jaggu en av de russerne som fikk bli med likevel, blitt tatt for fusk...Spørsmålet er nok ikke så mye om min påstand er riktig, men hvorfor? Hva i all verden kan få en nasjon til å satse så mye på organisert juks i noe så ubetydelig som idrett. Vi vet jo at doping var utbredt i de fleste østblokkland. Men, de landene det gjelder, unntatt Russland, har jo ikke hatt særlig med dopingsaker i ettertid. Mens Russland tilsynelatende har fortsatt som før. Og at den tidligere KGB-mannen Putin har vært delaktig kan det ikke være tvil om. Hva er greia og hvorfor er dette så viktig at man gjør hva som helst?

For jeg nekter å tro at russere synes det er greit å jukse ellers. Hva er vitsen med konkurranse og regler, om det å jukse blir viktigst? Det må jo være mer interessant å være best fordi man har trent best, enn å utsette kroppen sin for farlig manipulering som jo bruk av doping er.Russland er egentlig et ungt land. Det er de i den forstand at det Russland vi kjenner i dag oppsto etter oktoberrevolusjonen i 1917. Alt ble kastet om på fra da. Fra tsardømme til presidentstyre. Fra føydalstat til (etter hvert) diktatur. Og da diktaturet så ut til å ende i kaos, tok oligarkene over med de nye presidentenes velsignelse. Og da Putin tok over etter å ha rydda litt først, var vi på sett og vis over i et skinndemokrati som egentlig er like mye diktatur som det alltid har vært. En sterk sentralmakt har alltid vært viktig i Russland. Det finnes nok mange som vil nyansere dette eller gi en helt annen forklaring. Men, dette er min blogg og min verdensforståelse...

I oppbyggingen av den nye staten ble propaganda og oppbyggelige fortellinger avgjørende. Det var de også i forminga av det nye Norge fra 1905 og ut. Vi har absolutt hatt vår part av nasjonalisme og propaganda. Men, altså på en litt annen måte. I hvert fall i forhold til sport. Doping i Norge har aldri hatt noen organisering. Verken på nasjonalt eller annet nivå. (Selv om det finnes nok av skeptikere som fikk vann på mølla i forbindelse med Johaug-saken.)

 

For Russland har det å fremstå som sterk og mektig vært mye viktigere enn alt annet. Når man i tillegg har blitt demonisert av et samlet vesten, tenker jeg at mange sperrer som man hadde i utgangspunktet, er blitt borte. Og da sørger man for at alle som driver med idrett gjør det best mulig. Tabletter og sprøyter med illegale midler blir til kosttilskudd og nødvendige vitaminbehandling. Og bloddoping en selvfølge, fordi "alle andre" gjør det. Russere er ikke så annerledes oss andre. Om en godt utdanna lege forteller deg at du må ta nødvendig medisin og skifte ut blodet ditt, da gjør man det.

Propagandaen krever resultater. Man må ha noe å vise til. Om det russiske ishockeylandslaget skulle vinne i OL, vil det bli utnyttet for alt det er verdt. Det kan endog sikre at Putin og gjengen hans beholder makta mye lenger. Russland har nemlig sørget for ar hockeyproffene deres spiller i en russiskkontrollert liga. Og snart arrangeres fotball-VM i Russland. I fotball er også god kondis viktig. I Sotsji-OL var antakelig samtlige russiske utøvere som kunne ha fordel av det, bloddopet. Sjansen for at det skjer igjen når et stort mesterskap arrangeres i Russland, er overhengende. Fotball er for øvrig en sport som aldri har tatt et ordentlig oppgjør med doping. 

I dette innlegget har jeg brukt flere bilder tatt i Gagarin-museet* utenfor Zapoljarni. Siste bilde er av øyesåret Nikel. Norges nærmeste russiske by.
Jurij Gagarin er en viktig helt i Russland. Som første mennesket i verdensrommet er han kanskje den viktigste. Jurij hadde aldri blitt så stor helt hadde det ikke vært for at Russland la alt av prestisje og brukte mye mer penger enn de hadde for å vinne kappløpet. Økonomisk doping altså. Også der er USA medskyldig...

Muligens er Frode Berg saken et greit bevis på at man i Russland langt på vei har en helt annen innstilling til individet kontra staten. Det skal ikke mye til for å havne i fengsel om Putin eller andre har bestemt seg for det. Da er det nok vanskelig å ikke dope seg om man får beskjed om det.

Dnort
 

* Museet er en gammel brakke full av sammenrasket romfartsrelatert skrot. Samt flere fotomontasjer. Interessant kun fordi det avslører hvor desperat Russland er i sitt forsøk på å virke stor og mektig. Innholdet var altså et slags romfartsmuseum, mens brakka var 100% shabby. Uten strøm og uisolert.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Dnort

Dnort

49, Sør-Varanger

Født i tullebukkens tegn i 1969. Pappa til Julianne og mannen til "Fruen". Bor i Kirkenes og jobber på kontor. Musikkoholiker og skriveavhengig. Har blogget siden 2005...

Kategorier

Arkiv