hits

Nytt år - Nye sjanser

Forslitte klisjeer er der av en grunn. De har gjerne noe for seg fordi det en viss grad av sannhet i dem. Så derfor overskriften.

Får man nye sjanser bare fordi vi har skifta kalender og brent opp en masse penger? Og hva med alle hundene, hestene, sauene og andre dyr som rømte til skogs eller til fjells, hvilken sjans fikk de? Da pappa et år glømte å ta inn sauene før vi begynte med rakettene (sånne spennende gamle ustabile med pinne og greier), måtte han dagen etter grynne (gå i dyp snø) til fjells i bakfylla for å finne dem. Det var i følge ham, bare så vidt både han og sauene overlevde den nyttårsfeiringa. I tillegg er det bekmørkt og knallkalt ute. Hva er meningen med å komme med slike flåsete kommentarer? Nytt år og nye sjanser, liksom...  

Men, vi kan sikkert være enige om at det likevel er en viss sannhet i dagens overskrift. For uansett hvor mange hindringer og utfordringer man har å forholde seg til, er anledningen alltid der til å gjøre noe med dem. Og om man har hatt problemer med å komme i gang, er nyttår en bra tid å begynne. Man må jo ikke gjennom en sykehusinnleggelse som jeg måtte i fjor vår, for å få gjort noe med røykinga. Det hjalp, men før det stumpa både fruen og jeg røyken på nyttår ett år. Det holdt en stund også. Helt til en av oss (tror det var meg) "mista" motivasjonen og begynte med festrøyking.
For endring handler om motivasjon også. I nesten 8 måneder har jeg (og fruen, hun slutta også i sympati) vært røykfri. Og sjansen for at en av oss begynner med uvanen igjen tror jeg er forsvinnende liten. Men, jeg kan jo bare snakke for meg selv. 

Pepperkakehuset over fikk ingen ny sjanse i 2019. Det ble kondemnert på nyttårsaften. Og alle beboerne som man kan se, allerede var uteliggere, har møtt en skjebne bedre enn døden i ettertid. For nyttår er ikke bare nye sjanser. Det er en naturlig avslutning på mye forskjellig. Det må ikke nødvendigvis handle om å slutte å røyke. Den muligheten har jeg jo ikke lenger. Så hva skal man finne på da? Kanskje det er på tide å begynne med noe annet. Tips mottas med takk. 

En annen klisje er å ta en kamp om gangen. Mer kjent fra sportens verden er det vel. Men, det er et uttrykk som med fordel kan brukes i mange andre sammenhenger. Man sier jo at livet er en lang kamp. Jeg tenker at livet er flere kamper og at det blir lettere å takle, en kamp om gangen. Lengden på "sesongen" kan du jo bestemme selv. For det er jo ditt liv og om du vil, kan du bestemme mye av det som skjer. Livet må ikke bare "bli sånn". Vi har alle en vilje, ikke sant?

Dnort

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Dnort

Dnort

49, Sør-Varanger

Født i tullebukkens tegn i 1969. Pappa til Julianne og mannen til "Fruen". Bor i Kirkenes og jobber på kontor. Musikkoholiker og skriveavhengig. Har blogget siden 2005...

Kategorier

Arkiv